Business Case Egripment

Een paar dagen nadat ik in november 2008 terug ben uit het Afrikaanse Gambia, ontmoet ik Cons Tresfon, directeur-eigenaar van Egripment Support Systems. Op dat moment had ik net research gedaan naar de mogelijkheden om in Afrika op een betekenisvolle manier te gaan ondernemen en geïnspireerd door de krachtige ondernemers die ik daar leerde kennen, had ik het businessplan voor een nieuwe organisatie al in mijn hoofd. Cons vertelt me hoe zijn bedrijf in zwaar weer terecht is gekomen. Na een forse investeringsronde in de ontwikkeling van kranen, die cruciaal was om te kunnen blijven concurreren in de film- en televisiewereld, heeft de bank besloten de kredietkraan gedeeltelijk dicht te draaien. "Ik houd dit nog anderhalve week vol en dan lig ik hier gestrekt onder tafel," zegt Cons tegen me. Hij vraagt of ik hem wil helpen het tij te keren.

Ik moet daar even over nadenken, dit is nou net wat ik niet meer wilde doen. Twee dagen later belt Cons met de vraag of ik morgen mee wil gaan naar zijn advocaat, hij gaat ontslag voor een deel van zijn personeel aan vragen. In dit soort situaties kan ik geen nee zeggen, en de volgende dag worstel ik me bij zijn advocaat aan tafel door een stapel dossiers over een bedrijf dat ik niet ken met allemaal namen die ik niet ken. Toch bekruipt me een sterk gevoel dat deze ingreep niet voldoende is, er moet dieper worden gesneden wil je Egripment overeind houden. Ik kan het alleen nog niet onderbouwen.

Terug op kantoor stel ik voor om de productie tot de helft terug te brengen, de R&D afdeling sterk in te krimpen en gehoor te geven aan het verzoek van de bank om de voorraden substantieel te verlagen. Voorts besluiten we de buitenlandse vestigingen in te krimpen. We komen samen tot een nieuwe toekomstvisie. Mijn zakenpartner Taco Hendriksz helpt ons met het maken van een financiële planning die ons door de komende periode van onzekerheid en verrassingen moet leiden.

Eén van die verrassingen is de bank die volkomen onbetrouwbaar blijkt in het nakomen van afspraken. Aanvankelijk lukt het niet om een behoorlijke samenwerking op te zetten, kostbare tijd wordt verloren. Later krijgen we een andere accountmanager en zij levert een geweldige bijdrage aan de redding van dit –voor Nederland en de filmindustrie- unieke bedrijf. De markt blijft zwak, maar desondanks weten we in een paar maanden tijd een stabiele situatie te creëren. Na de sanering komt het bedrijf stap voor stap uit de problemen. Door de goede positie in de markt is Egripment na anderhalf jaar weer winstgevend. Nu behoort het bedrijf tot de top drie in de internationale film- en televisiewereld, en heeft het een leidende rol in de ontwikkeling van virtuele studio's.

www.egripment.nl