Bedrijfsovername en Participatie
Halverwege 2005 vraagt een een goede zakenrelatie of ik hem wil helpen met een complexe business case. In een bedrijf met twee DGA's zijn de beide partners aan het onderzoeken of ze elkaar kunnen uitkopen. En dat gaat niet zonder slag of stoot. Voor mij is het een interessante mogelijkheid om te kijken of mijn aanpak ook werkt in een niet-familiebedrijf, dus ik zeg "ja".

Business Case SVT Branding & Design Group

Een zakenvriend vraagt me medio 2005 om vanuit mijn expertise met 'Starten met Stoppen' mee te denken in een ingewikkelde business case over een branding en design bureau. Een poging om het bedrijf te verkopen is inmiddels mislukt en de twee eigenaren zijn op dat moment aan het onderzoeken of ze de aandelen aan elkaar kunnen verkopen. De hele situatie lijkt stuk te kunnen gaan lopen op emoties.

Na maanden van onderhandelingen, hoog oplopende emoties bij beide partners, patstellingen, voorstellen die op het laatste moment afketsen en letters of intent die worden ingetrokken, lukt het me uiteindelijk samen met Rik van den Berg van The Financial Architects om een overeenkomst te sluiten waarbij de één de ander uitkoopt. Maar als we het resultaat bespreken met de koper, de creatief partner, komt naar voren dat hij eigenlijk helemaal niet alleen verder wil. Hij ziet het niet zitten om op z'n 52ste het bedrijf alleen te gaan leiden. Zijn expertise ligt op het gebied van het creatieve en de conceptontwikkeling, managen is niet zijn sterkste kant.

Rik is op dat moment actief in de wereld van de architectuur en ziet wel synergie tussen SVT en deze wereld. Hans van de Pas van 'Match Plan Corporate Finance' onderzoekt voor ons de mogelijkheden van participatie, en na overleg besluiten we ons in te kopen voor 40% van de aandelen. Ik ga als managing director naast de creatief partner en hoofdaandeelhouder staan, en samen met Rik zet ik het bedrijf weer op de rails. Ondanks de lange periode van onderhandelingen waarin de organisatie weinig aandacht heeft gehad, waren de resultaten nog steeds goed. Binnen een half jaar realiseren we echter al hetzelfde resultaat als wat het bedrijf normaal in één jaar deed.

www.svt.nl
www.thefinancialarchitects.nl